De historie van Mountainbike parcours Dorst

Van idee naar werkelijkheid
Voor het ontstaan van het MTB parcours van Dorst moeten we alweer een aantal jaar terug in de tijd. Het begint allemaal bij Rob Huijs, nu 55 jaar en woonachtig in Oosterhout en nogsteeds onderhoudsman van Dorst. Rob werkt als apotheekmedewerker in Breda en is in zijn vrije tijd actief als mountainbiketrainer bij Wielervereniging De Jonge Renner. Tussen 1992 en 1994 is er veel gesproken met wielerclubs uit de omgeving en Staatsbosbeheer. Er moest een spannende route komen die de mountainbikers zou boeien om verdere wildgroei te vermijden.

1994 was het jaar dat voorzichtig een begin is gemaakt met het eerste stukje baan van ongeveer 6 km in lengte. Een van de eerste lusjes was het technische stukje vlak bij de A27, met al die korte bochtjes. Rob Huis had dit samen met Wouter van Trommelen tweewielers uitgezet. Maar het berijdbaar maken ervan was nog een hele klus. Er werd in het begin met de reclasseringsdienst samen gewerkt. Maar dat duurde vaak zo lang, dat uitgraven met de hand. De hulp van een motorcrosser werd ingezet om het wat sneller te laten gaan. Maar echt een succes was het niet. Veel geploeter was er voor nodig, een heel verschil met hoe het tegenwoordig word gedaan. Gewoon de bovenlaag door een graafmachine eraf laten halen. Je kunt wel stellen dat ze toen echte pioniers waren!

Met het onderhoud werd Rob in het begin veel geholpen door zijn mede buurtbewoners, ook fanatieke mountainbikers. Rond 1998 werd Rob trainer bij de nieuwe mountainbike afdeling van de Jonge Renner in Oosterhout en sinds die tijd doen de leden van deze club, tot op de dag van vandaag helpen bij het onderhoud van het parcours.

De warme zomer van 2004 (1)
Het in 1994 aangelegde parcours, die vanaf de bankjes uitkwam bij een asfaltweg op een open stuk (waar nu het picknick bankje staat), viel destijds al erg in de smaak. Ook bij Rob zijn trainingen maakte hij er graag gebruik van. Maar ieder keer weer over dat verharde fietspad terug fietsen begon toch wel wat saai te worden. Rob informeerde bij de boseigenaar of het niet mogelijk was om naast het fietspad een paadje te maken. Zo zou er onverhard terug gereden kunnen worden naar het begin. De boswachter had echter een beter plan. Hij nam Rob mee en liet hem zien dat je na het oversteken van het asfaltpad via een rechte lijn weer terug zou kunnen komen bij het begin van de baan. Tijdens de warme zomer van 2004 werd dit pad dan ook werkelijkheid. Natuurlijk werden er een aantal mooie bochten en pittige klimmetjes in aangebracht. Dit pad verlengde de route met 1.1 kilometer tot een lengte van 7.1km.

Aanleg wildscherm (2)
In 2008 werd er langs de snelweg A27 een wildscherm aangelegd. De route moest tijdelijk even verlegd worden maar kreeg daarna de mogelijkheid om iets verlengt te worden in de richting van Oosterhout. De 180 graden bocht is hier nog een aandenken van om de bikers zo weer terug te leiden naar het oude gedeelte van de route.

Rings stukje (3)
In 2009 was het weer tijd voor een kleine uitbreiding. Rings Goirle en grond en loonwerk bedrijf Van Ginneken waren bereid mee te sponsoren aan een extra uitdagend stuk ter hoogte van de snelweg. De uitbreiding maakte een einde aan het lange rechten stuk over een breed pad nadat men de single track langs het weiland was gepasseerd. Een stuk van 800 meter met snel lopende bochten was het resultaat en staat bekend als het Rings stukje.

Rob lusje (4)
Op de top van de zandklim is eind 2010 nog een kleine optionele lus met extra afdaling en klim van ongeveer 30 meter aangebracht. Veel biker reden dit, toch als lastig beschouwde lusje, echter voorbij. Snelle bikers pakte de lus wel mee wat soms voor enige frustratie zorgde doordat men na de klim weer achter de langzamere, reeds ingehaalde, biker kwam te zitten. Eind 2011 is dan ook door Rob besloten de lus onderdeel te maken van het vaste parcours om zo de nodige inhaal acties te beperken.

Laatste uitbreiding (5)
In het najaar van 2011 is de voorlopig laatste uitbreiding verwezenlijkt, ongeveer 1 km na het begin van het parcours. Langs de Wethouder van Dijklaan is een extra lus van 700 meter aangelegd. Een financi?le bijdrage van Trommelen Tweewielers en graafwerk door Paulissen, Grond, weg en waterbouw heeft het stukje bos omgebouwd tot een extra uitdagende lus. Rob heeft met de nieuwe lus optimaal gebruik weten te maken van de plaatselijke hoogte verschillen in dit gedeelte van het bos. Dat maakt het tot een erg pittig stuk met een aantal stijlen klimmetje die kort naar elkaar volgen. De nieuwe lus maakt het parcours tot de track die het vandaag den dag is. De lengte van het totale parcours is hiermee uitgekomen op een 9.35km. De snelste tijd, gereden op een mountainbike, staat momenteel op naam van Harald Mijnsbergen en telt 19 min en 33 sec.